ABC PLECAKA W NEPALU! SPRAWDŹ JAK SPAKOWAĆ SIĘ NA WYPRAWĘ

Wiza do Nepalu

Turyści przed wyjazdem do Nepalu mogą uzyskać wizę za pośrednictwem Ambasady Nepalu, jeżeli taka istnieje w ich kraju lub otrzymają wizę po przybyciu do Nepalu w Biurze Imigracyjnym. Wszelkie formalności załatwia się na lotnisku w Kathmandu tuż po przybyciu na miejsce i po uiszczeniu wymaganej opłaty.

Wysokość opłaty za wizę do Nepalu
Pobyt do 15 dni               - 25 USD
Pobyt do 30 dni               - 40 USD
Pobyt do 90 dni               - 100 USD
Dzieci do 10 roku życia otrzymują wizę nieodpłatnie.

Turyści mogą przedłużyć swoją wizę dopłacając 2 USD za każdy kolejny dzień (te opłaty mogą podlegać urzędowym podwyżkom). Wizę można przedłużyć maksymalnie do 150 dni.  W przypadku spóźnienia w przedłużeniu wizy, do opłaty za przedłużenie doliczona zostanie opłata karna w wysokości 3 USD dziennie (te opłaty mogą podlegać urzędowym podwyżkom). Na każdym przejściu granicznym w Nepalu znajduje się urząd imigracyjny, więc nie ma problemu z uzyskaniem wizy, niezależnie od tego czy podróżuje się drogą lądową z Chin, Indii czy samolotem bezpośrednio na lotnisko międzynarodowe Tribhuvan.
Obywatele Nigerii, Ghany, Zimbabwe, Kamerunu, Liberii, Suazi, Somalii, Etiopii, Iraku, Afganistanu i Palestyny powinni aplikować o wizy przed wyjazdem.

WIZA ON-LINE PRZED PRZYJAZDEM
W tej chwili możesz również aplikować o wizę on-line pod adresem:
Biuro Imigracyjne, Nepal
Przy korzystaniu z formularza wizowego on-line, musisz wydrukować potwierdzenie z kodem kreskowym i ten dokument wraz z kopią Twojego paszportu powinieneś przedstawić na lotnisku w Biurze Imigracyjnym.
WIZA NA LOTNISKU W KATMANDU
Jeżeli zaś starasz się o wizę na lotnisku w Katmandu – to kroki są następujące:

Krok 1:
Wypełnij "Kartę przyjazdu" [Arrival Card]. Ten formularz często otrzymasz w trakcie lotu do Katmandu od stewardes, a jeżeli nie, to znajdziesz go w hali przylotów.
Następnie przy specjalnych stanowiskach – Kioskach - na lotnisku, w hali przylotów, wypełnij formularz „Tourist Visa Form”. Otrzymasz pokwitowanie złożenia wniosku wizowego i z tym pokwitowaniem udaj się do kasy, by opłacić wizę.
 
Krok 2
Dokonaj płatności przy stanowiskach, do tego przeznaczonych – każdy wskaże Ci to miejsce. Otrzymasz potwierdzenie wpłaty. Warto mieć ze sobą odliczoną kwotę w dolarach.

Krok 3
Przejdź do stanowisk Biura Imigracyjnego z potwierdzeniem złożenia wniosku wizowego w KIOSKU,  dowodem wpłaty i paszportem. Urzędnik Biura Imigracyjnego wyda Ci wizę po sprawdzeniu wymaganych dokumentów.
Warto mieć przy sobie zawsze jedno zdjęcie paszportowe w zanadrzu, w razie gdyby nie działał system KIOSK na lotnisku.